AKTUALNO

Odobren 171 projekt diljem Europe u okviru programa LIFE

LIFE22 Call Results General Visual 0

Europska komisija  financira 171 novi projekt u sklopu programa LIFE s više od 396 milijuna eura

 

Europska komisija  je odobrila 171 novi projekt diljem Europe u okviru programa LIFE za okoliš i klimatsku politiku, u vrijednosti većoj od 396 milijuna eura. Zahvaljujući zahtjevima za sufinanciranje programa mobilizirat će se ukupna ulaganja u iznosu većem od 722 milijuna eura, što je povećanje od 28,5 % u odnosu na prošlu godinu. Projekti iz gotovo svih država članica EU-a imat će pristup potporama EU-a u okviru sljedećih potprograma: priroda i biološka raznolikost, kružno gospodarstvo i kvaliteta života, ublažavanje klimatskih promjena i prilagodba tim promjenama te prelazak na čistu energiju. Novi programi dio su više od 6000 projekata u području okoliša i klime diljem EU-a i pridruženih zemalja koje je program LIFE sufinancirao u posljednjih 31 godina. 

 Povjerenik za okoliš, oceane i ribarstvo Virginijus Sinkevičius izjavio je: Ovogodišnji projekti programa LIFE ambiciozniji su nego ikad prije. S obzirom na to da se i dalje suočavamo s krizama povezanima s klimatskim promjenama, onečišćenjem okoliša i gubitkom bioraznolikosti, program LIFE dokaz naše je predanosti prelasku s riječi na djela i stvaranju stvarnih razlika za građane EU-a projektima kojima će se ubrzati zelena tranzicija, poboljšati svakodnevni život i očuvati prirodni ekosustavi.

Povjerenik za klimatsku politiku Wopke Hoekstra izjavio je: Klima i priroda isprepletene su. Naša tla, oceani i šume najveći su ponori ugljika koje imamo, a zdrava priroda može nas rashladiti na sve toplijem planetu. S obzirom na ekstremne vremenske uvjete, od presudne su važnosti projekti za prilagodbu klimatskim promjenama i njihovo ublažavanje. Kada vidim što su projekti programa LIFE već postigli u EU-u i zemljama sudionicama te kakav će učinak imati u budućnosti, optimističan sam što imamo alate za provođenje stvarnih promjena.

Projekti u okviru programa LIFE pridonose postizanju širokog raspona klimatskih, energetskih i okolišnih ciljeva iz europskog zelenog plana, i to podupiranjem bioraznolikosti, obnove prirode i radom na postizanju klimatske neutralnosti EU-a do 2050.  

Više informacija dostupno je u priopćenju za medije i cjelovitom popisu odobrenih projekata.

Vizual ©Europska unija, 2023.

logo_dno.png
Stjepana Radića 4, Osijek
Hrvatska
tel. +385 (0) 31 221 839
e-mail: info@europedirect-osijek.eu

Radno vrijeme

Radno vrijeme: od 07:30 – 15:30 sati

Izjava o pristupačnosti

Društvene mreže

Pretraživanje

Sadržaj web stranice odgovornost je Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije. © 2021 Europe Direct Osijek

Search