AKTUALNO

Budućnost poljoprivrede – održan panel i studijski posjet

IMG 3497

U okviru zajedničke suradnje centara Europe Direct Slavonski Brod, Europe Direct Koprivničko-križevačke županije, Europe Direct Dubrovačko-neretvanske županije i centra Europe Direct Osijek te Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj, 24. i 25. travnja 2024. organiziran je studijski posjet i panel rasprava na temu budućnosti poljoprivrede.

U Eko-etno kući u Vrpolju je 24. travnja 2024. održan panel na kojem su dionici iz javnog, znanstveno-istraživačkog i privatnog sektora razmijenili svoja mišljenja o budućnosti poljoprivredi. Na panelu su sudjelovali:

Andrea Čović Vidović, voditeljica odjela za medije i zamjenica voditeljice Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj

Tugomir Majdak, državni tajnik u ministarstvu poljoprivrede

Boris Blumenschein, direktor centra kompetencija za digitalnu transformaciju prehrambene industrije (CEKOM)

Zdenko Lončarić, redoviti profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek

Josip Glavačević, dopredsjednik Leader mreže Hrvatske i voditelj LAG-a Slavonska ravnica

Josip Jakobović, načelnik općine Strizivojna

Zdenka Marić, savjetnica za poljoprivredu, ruralni razvoj i turizam Koprivničko-križevačke županije

Moderator panela bio je Stjepan Bankus, član tima Europe Direct.

Nakon panela, sudionici su posjetili Općinu Vrpolje, Spomen galeriju Ivana Meštrovića i OPG Kalić Zvonimir koji se bavi ekološkim uzgojem i proizvodnjom industrijske konoplje.

Drugog dana studijskog posjeta, 25. travnja 2024. sudionici su posjetili Općinu Brodski Stupnik i obišli novoizgrađeni Poljoprivredno-poduzetnički inkubator Brodski Stupnik. Posjetili su i Muzej bećarca u Pleternici te Poljoprivredno-prehrambenu školu Požega koja je imenovana regionalnim centrom kompetentnosti u sektoru poljoprivrede. Posjet je završio posjetom Vinogradarstvu i vinarstvu "Enjingi" u Vetovu, dobitniku prvog zlatnog Decantera u Hrvatskoj.

S područja Osječko-baranjske županije na događaju su sudjelovali studenti i profesor s Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, predstavnice LAG-a Vuka-Dunav, Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, Agrokluba i centra Europe Direct Osijek.

Cilj ovog dvodnevnog događaja pod nazivom "Budućnost poljoprivrede - uz očuvanje okoliša i strateški dijalog sa stručnjacima i organizacijama poljoprivrednog sektora" bilo je upoznavanje s mogućnostima budućeg razvoja poljoprivrede uz pravilnu primjenu suvremenih saznanja i modernih tehnologija koje štite okoliš i prirodu, a ujedno omogućavaju visoke prinose, konkurentnu proizvodnju, a time i ostvarivanje većeg profita. Posjet je bio i prilika za razmjenu iskustava i predstavljanje primjera dobre prakse u Brodsko-posavskoj, Osječko-baranjskoj i Požeško-slavonskoj županiji.

BP 3

BP 5

IMG 3494

BP 8

DSC 0569

BP 12

BP 13

IMG 3518

BP 16

IMG 3537

logo_dno.png
Stjepana Radića 4, Osijek
Hrvatska
tel. +385 (0) 31 221 839
e-mail: info@europedirect-osijek.eu

Radno vrijeme

Radno vrijeme: od 07:30 – 15:30 sati

Izjava o pristupačnosti

Društvene mreže

Pretraživanje

Sadržaj web stranice odgovornost je Javne ustanove Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije. © 2021 Europe Direct Osijek

Search